top of page

Flexibel werken, voor iedereen?

Flexibel werken wordt steeds populairder. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Volgens het CBS omvat de term flexwerken alle arbeidsrelaties die flexibel zijn. Hieronder vallen dus alle arbeidsrelaties waarop geen contract voor onbepaalde tijd van toepassing is. Wat zijn de voordelen hiervan en is deze flexibiliteit voor iedereen weggelegd?


De voordelen

Tijd besparen

In Nederland besteden werknemers gemiddeld 1 uur en 39 minuten per dag aan woon-werkverkeer. Wanneer werknemers kiezen voor flexibel werken kan dit de reistijd verminderen. Zo kan er buiten de spits gereisd worden of kan er gebruik worden gemaakt van een flexplek in óf in de buurt van huis.


Vrijheid

Door flexibel te werken krijgen werknemers meer vrijheid. Ochtendmensen kunnen vroeger beginnen en avondmensen kunnen langer doorgaan. Ook het inplannen van pauzes kan naar eigen wens worden ingedeeld. Door de pauzes af te stemmen op behoeftes, kan de productiviteit verhoogd worden.


Betrokkenheid

Werknemers krijgen meer controle over de indeling van hun dag. Zo kunnen zij zelf werktijden en werklocatie bepalen. Hierdoor kunnen medewerkers meer plezier beleven, vermindert het ziekteverzuim en versterkt de betrokkenheid bij de organisatie. Een hoge betrokkenheid levert weer een hoge productiviteit.


Minder stress

Reistijd, volle treinen, de werk- en privébalans zorgen voor stress. Door flexibeler te werken en het daarmee voorkomen van stress zal zorgen voor meer werkgeluk en een betere balans. Dit helpt om een burn-out te voorkomen.


Beter voor het milieu

Door de afname van het woon-werkverkeer vermindert de Co2-uitstoot. Ook heeft de werkgever door het flexibele werken minder ruimte nodig, minder vaste lasten en is het personeel gelukkiger en productiever.


Voor iedereen?

Niet iedereen kan floreren in een flexibele omgeving. Maar welke aspecten maken een werknemer geschikt voor flexibel werken?

Zelfstandigheid en discipline

Een werkgever vertrouwt zijn of haar werknemer en gaat ervan uit dat zij het werk uitvoeren zoals dat van hen wordt verwacht. Wanneer een werknemer het lastig vind om te functioneren zonder sturing of toezicht kan flexibel werken lastig zijn.

Daarnaast is de werknemer bij flexibel werken verantwoordelijk voor de indeling van zijn of haar eigen werkdag. Wanneer prioriteiten stellen of het organiseren van werkzaamheden geen sterk punt is van diegene, is flexibel werken af te raden.


Woon-werk afstand

Wanneer een werknemer dichtbij werk woont en niet afhankelijk is van het woon-werkverkeer kan diegene zich afvragen of flexibel werken wel van toegevoegde waarde is. Wanneer iemand thuis werkt is de kans op afleiding groter en wordt de band met collega’s minder. Hierbij is het belangrijk om de voor- en nadelen tegen elkaar op te wegen.


Faciliteiten

Niet alle flexplekken beschikken over de juiste middelen om werkzaamheden goed uit te voeren. Denk hierbij aan de juiste hardware en software. Op voorhand bekijken of de flexplek zich leent voor de werkzaamheden die een werknemer moet uitvoeren is verstandig.

Flexibel werken

Flexwerken heeft voor- en nadelen. Voor elke persoonlijke situatie is het anders en zullen de voor- en nadelen tegen elkaar opgewogen moeten worden. Heeft een werknemer veel discipline, verantwoordelijkheidsgevoel en kan deze zelfstandig werken? Dan is flexwerken een goede zet!

268 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page