top of page
  • Foto van schrijverSjoerd

Als studentchauffeur mee op tournee

Hét strijkorkest van Nederland behoefde voor hun tour gedurende een week een chauffeur die diverse instrumenten en materialen kon vervoeren door Europa. Dit heeft mij een hele bijzondere ervaring en (werk)vakantie opgeleverd en mij een kijkje laten nemen achter de schermen bij een van de beste strijkorkesten in de wereld.Dit begon zondagochtend in Amsterdam waar ik de opdrachtgever ontmoette en het busje ontving waarop ik vervolgens vertrokken ben naar Nijmegen. Daar heb ik mijn collega chauffeur Michas opgehaald. Gezien de geplande aankomsttijd van drie uur ‘s middags in Budapest op maandag, en de aankomsttijd van drie uur ’s middags in Basel op dinsdag, was er een tweede chauffeur ingeschakeld voor dat traject. Op die manier konden we elkaar afwisselen en er toch voor zorgen dat alle materialen en instrumenten op tijd op locatie afleveren. We kenden elkaar nog niet maar hadden direct een leuke klik, na een tussenstop en overnachting in Linz hebben we na de laatste 400 kilometer naar Budapest samen maandagmiddag gezellig de stad verkend.


200 kilometer voor Basel heb ik dinsdagmiddag Michas afgezet waarop ik de rest van de opdracht zelfstandig heb voortgezet. Michas kon vanaf daar met de trein weer terug naar Nederland. In het concertgebouw van Basel heb ik naast het helpen met uit- en inladen, ook geholpen met het opbouwen en afbreken. Gezien de voorgaande drukke dagen heb ik die dinsdag alleen een klein rondje gewandeld door Basel en ben ik heerlijk op tijd naar bed gegaan.


Woensdagochtend heb ik samen met mijn opdrachtgever ontbeten en kon ik rond tien uur nog even bij mijn oom en tante langs in Basel voor een kopje koffie. Vervolgens ben ik naar Stuttgart gereden. Aangekomen in Stuttgart heb ik wederom geholpen met het uitladen en opbouwen. De opdrachtgever had mij uitgenodigd om samen met het orkest te eten voor het concert, waarop ik ook het concert die avond mocht bijwonen. Dit was een hele bijzondere ervaring, ik had nog nooit een klassiek concert bijgewoond en het was ontzettend gaaf om het orkest zo mooi te zien optreden. Na het concert heb ik samen met de musici lekker geborreld, en ook dat was heel gezellig.


De volgende dag kon ik rustig opstaan en mijn spullen inpakken. Vervolgens heb ik een paar uur naar Heidelberg gereden waar we een rustdag hadden. Ik heb toen heerlijk gegeten in een plaatselijke kroeg die al bestaat sinds 1703, waardoor ze al vele wereldberoemde artiesten hebben mogen ontvangen.

Op vrijdag, de dag van het concert, heb ik gezellig met één van de violisten ontbeten en ben ik een rondje gaan hardlopen om warm te worden voor de kwart marathon van Rotterdam twee dagen later. In de middag heb ik de opdrachtgever geholpen met opbouwen waarna ik even een rondje heb gelopen door de tuinen van een van de beroemdste ruïnes van Duitsland waarvandaan je schitterend over Heidelberg heen kijkt. ’s Avonds heb ik weer gezellig gegeten met het orkest en kon ik het niet laten toch nog een keer het concert bij te wonen, wat wederom ontzettend mooi was. Daarna heb ik weer even kort een borrel gedaan, echter moest ik op tijd naar bed aangezien ik de volgende dag naar Utrecht moest rijden.

Eenmaal vroeg opgestaan heeft de opdrachtgever nog even geholpen met inladen en ben ik vertrokken richting Utrecht. Na de laatste kilometers heb ik weer even geholpen met opbouwen in Tivoli Vredenburg en heb ik afscheid genomen van het orkest. Het was een ontzettend leerzame, bijzondere, en vooral hele gezellige ervaring die me lang bij zal blijven. Graag wil ik zowel Amsterdam Sinfonietta als Studentchauffeur.nl en in het bijzonder de opdrachtgever bedanken voor deze geweldige opdracht.394 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page